hoorapparaten

Goed hoorcentrum biedt de ruimste keuze aan hoorapparaten van verschillende merken. Een hoorapparaa…

oordoppen

In onze hoorcentra vind je een uitgebreid en uiterst kwalitatief aanbod oordoppen. Universele gehoo…

hoorhulpmiddelen

Een compleet aanbod hoorhulpmiddelen voor vrij of gecombineerd gebruik.

onderhoudsproducten

Bij aankoop van je hoorapparaat krijg je een gratis set onderhoudsproducten mee.

Veelgestelde vragen.

Slechthorend: wat nu?

Hoe weet ik of ik slechthorend ben?

Vraagt je omgeving je om de televisie wat zachter te zetten? Merk je dat je gesprekken in groep moeilijker kan volgen dan vroeger? Leiden misverstanden soms tot gênante situaties? Mogelijk heb je last van gehoorvermindering!

Hoe kan ik makkelijker communiceren met een slechthorend persoon?
 • Trek eerst de aandacht van de slechthorende alvorens je begint te praten. Je kan dit doen door eerst zijn of haar naam te noemen of op de schouder te tikken.
 • Kijk je gesprekspartner goed aan zodat die je gelaatsexpressie en mondbeeld duidelijk kan zien.
 • Beperk de gespreksafstand tot 1 à 2 meter. Wanneer je weet dat de slechthorende aan één kant beter hoort, kan je hiermee rekening houden.
 • Probeer zo goed mogelijk te articuleren en op een normale toonhoogte te praten. Spreek niet te snel en ga niet schreeuwen want dit zorgt voor extra vervorming van je stem.
 • Vermijd zoveel mogelijk achtergrondgeluiden door tv en radio uit te schakelen of zoek een rustig hoekje op.
 • Heeft je slechthorende gesprekspartner je nog niet goed begrepen, herhaal dan of kies voor een andere formulering of woordkeuze.
Kan ik gratis en vrijblijvend een hoorapparaat uittesten?

Ja, indien je een voorschrift van een neus-, keel- en oorarts meebrengt, kan je gratis en vrijblijvend één of meerdere hoorapparaten uittesten.

Tijdens de proefperiode zal je regelmatig worden uitgenodigd om je hoorapparaat bij te regelen. Na ongeveer een maand ben je in staat om te beslissen of het toestel voldoet aan je verwachtingen. Als dat zo is, helpen we je graag verder met het administratieve aspect. 

Al gehoord van een audioloog?

Bij Goed werken enkel gediplomeerde gehoorspecialisten die een opleiding genoten in de logopedische en audiologische wetenschappen. Al onze medewerkers beschikken naast hun diploma als audioloog ook over een erkenning als audicien door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu, waardoor ze gerechtigd zijn om hoorapparaten aan te passen. Het beroep van audioloog omvat klinische audiologie, kinderaudiologie, gehoorrevalidatie, preventie en voorlichting, en de aanpassing van hoorapparaten en -hulpmiddelen. Via bijscholingen, workshops en studiedagen houden onze Goed-audiologen hun kennis steeds up-to-date.

Hoeveel kost een hoorapparaat?

Sociaal tarief internet en telefonie?

Kan ik genieten van sociaal tarief voor internet en telefonie?

Heb je een gehoorverlies van minstens 70dB aan je beste oor, dan kan je genieten van een sociaal tarief bij bepaalde operatoren.

Om in aanmerking te komen, richt je je in eerste instantie tot je operator. Hiervoor heb je een audiogram nodig van je audioloog. Een attest van een NKO-arts mag ook, maar is niet noodzakelijk.
Vervolgens wordt je aanvraag bezorgd aan het BIPT. Zij zullen nagaan of je in aanmerking komt om van het sociale tarief te genieten.

 Op welke korting heb je recht?

Meer info vind je op www.bipt.be of bij je Aurilis-audioloog.

Wat is de prijs van een hoorapparaat?

De kostprijs van een hoortoestel is afhankelijk van heel wat verschillende gegevens. Je audioloog houdt rekening met de graad en aard van je gehoorverlies. Ook je levensstijl, wensen en verwachtingen kunnen de keuze voor een bepaald hoortoestel beïnvloeden. Uiteraard is ook je budget een bepalende factor.

Hoorapparaten zijn er in verschillende prijsklassen gaande van een eenvoudig tot hoogtechnologisch. De prijs varieert tussen €700 en circa €3000. Het eenvoudigste hoorapparaat kan nuttig zijn in rustige luistersituaties. Indien je je vaak in rumoerige situaties bevindt, biedt een beter uitgerust toestel je meer mogelijkheden en comfort.

Je audioloog geeft je graag persoonlijk advies over jouw hooroplossing op maat.

Alles over je hoorapparaat

Bestaan er ook discrete hoortoestellen?

Hoorapparaattechnologie evolueert voortdurend. Hoorapparaten worden steeds intelligenter, sneller en zuiniger. Door het grote aanbod hebben wij ook voor jou een comfortabele en esthetische keuze. Dankzij gesofisticeerde software kunnen wij de apparaten optimaliseren voor jouw 'hoorbehoefte'.

Heb ik 1 of 2 hoorapparaten nodig?

Als je gehoorverlies hebt aan beide oren, zal een stereoaanpassing de beste oplossing zijn. Dat betekent inderdaad 2 hoorapparaten, wat de volgende voordelen biedt:

 • Je hoort beter wanneer je een gesprek voert met meerdere personen in omgevingslawaai.
 • Je herkent beter waar het geluid vandaan komt. Dit heet richtinghoren of lokalisatie en is bijvoorbeeld erg belangrijk in het verkeer.
 • Je kan een beter onderscheid maken tussen geluiden die belangrijk zijn en geluiden die storen.
 • Een stereoaanpassing zorgt voor een natuurlijkere en vollere klank.
 • Door 2 hoorapparaten te dragen, blijft je restgehoor goed behouden en worden je hersenen voldoende gestimuleerd.
Hoe kan ik best wennen aan mijn hoorapparaat?

Gewenning aan dagdagelijkse omgevingsgeluiden vraagt enige tijd. De duur van die gewenningsperiode verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van de mate van gehoorverlies en je ervaring met een hoorapparaat.

Je gaat best stap voor stap te werk:

 • thuis wennen, in een rustige omgeving;
 • een gesprek met 1 persoon voeren;
 • luisteren naar tv en radio;
 • een gesprek volgen met meerdere personen;
 • een telefoongesprek voeren.
Hoe lang gaat een hoorapparaat mee?

In het algemeen bedraagt de levensduur 5 tot 7 jaar. Dit kan echter individueel verschillen. Volg zeker het advies op van je audioloog betreffende het onderhoud van je hoorapparaten want dit komt de levensduur ten goede. We raden ook aan om je gehoor regelmatig te laten testen in je Aurilis-hoorcentrum zodat je hoorapparaten steeds optimaal zijn afgeregeld.

Kan ik bij alle Goed hoorcentra terecht? Ook met een ouder apparaat?

Wanneer je verhuist, dragen we je dossier zonder problemen over naar een Goed hoorcentrum bij jou in de buurt zodat je daar terecht kan voor je onderhoud en alle andere vragen. We helpen je ook graag verder met oudere hoorapparaten die je eventueel elders aankocht.

 

Vraagt een hoorapparaat veel onderhoud?

Aangezien een hoorapparaat in contact komt met vocht, warmte, oorsmeer en huidschilfers, vraagt dit om een gepaste reiniging. Het onderhoud is sterk afhankelijk van het type hoorapparaat en je audioloog zal je hierover een gepast advies geven.

 

Bij aankoop van een hoorapparaat biedt Aurilis je een gratis startset met onderhoudsproducten, die beschikbaar zijn in de hoorcentra maar ook bij de Surpluspartners-apotheken en Thuiszorgwinkels.

Houd je hoorapparaat vooral schoon en droog. Verwijder vuil door middel van een zachte doek of tissue. Draag je hoorapparaten niet tijdens het zwemmen of douchen en evenmin wanneer je cosmetica en parfum aanbrengt. Doe het toestel uit als het hard regent en in vochtige ruimtes zoals in een stoomcabine. Laat het hoortoestel niet achter in de buurt van een open vuur of in een in de zon geparkeerde auto.


De Aurilis-hoorcentra verwelkomen je graag twee keer per jaar voor een gratis onderhoud van je hoorapparaat.

Alles over gehoorbescherming

Hoe luid is té luid?

Niet enkel het geluidsniveau, maar ook de duur van blootstelling aan geluid zijn van belang bij het bepalen van het risico op gehoorschade. Algemeen kan men stellen dat je je gedurende 8 uur in een omgeving met een geluidsniveau van 80dB(A) mag begeven.

Wanneer start je best met gehoorbescherming?

Jong geleerd is oud gedaan!

Gehoorbescherming is voor alle leeftijden. Je jonge snaken veilig meenemen naar optredens, tuin- of familiefeesten en zomerse openluchtconcerten kan met onze universele gehoorbescherming of oorkappen in verschillende maten. Ook de jongeman of –dame die graag klust met papa kunnen we voorzien van geschikte gehoorbescherming.

Vanaf de leeftijd van 17 jaar kan gekozen worden voor duurzame en op maat gemaakte gehoorbescherming. Op dat moment is het oor volgroeid en kan voor een veilige en comfortabele oplossing gekozen worden. Er bestaan heel wat verschillende soorten op maat gemaakte gehoorbescherming.

Contacteer uw audicien bij vragen!

Wat is een lektest?

Op maat gemaakte gehoorbescherming is een duurzame en comfortabele oplossing. Bij het afhalen van uw gehoorbescherming op maat met filter, wordt de afdichting van de dop in uw oor gecontroleerd door uw audicien. Uw dop wordt pas afgeleverd als de afdichting perfect is!

 Wij raden u aan deze test jaarlijks te herhalen. Bij het ouder worden verandert de gehoorgang. Ook gewichtstoename of –afname kan voor een verminderde afdichting in de gehoorgang zorgen. Uw audioloog ontvangt u graag op afspraak. Wij bieden deze dienst gratis aan.

Wat zijn de gevolgen van gehoorschade?

Horen beslaat een groot deel van ons dagelijks leven. Gehoorschade heeft bijgevolg een invloed op onze levenskwaliteit. Je voelt je minder verbonden met je omgeving. Je kan gesprekken moeilijk volgen en durft niet om herhaling vragen. Wat als je uiteindelijk zelfs niet meer naar je favoriete toneelvoorstelling of hobbyclub durft gaan omdat je toch niet kan volgen?

In het verkeer kan gehoorverlies zelfs gevaarlijk zijn. Stel je voor dat je een aankomende auto of fietser niet meer hoort? Ook je muziekbeleving is niet meer dezelfde. Bepaalde toonhoogtes worden niet meer correct waargenomen waardoor muziek vervormd kan klinken.

Bovendien moeten mensen met gehoorverlies een grotere inspanning leveren om dagdagelijkse gesprekken te volgen en kunnen zij bijgevolg tekenen van vermoeidheid vertonen.

Conclusie? Beter voorkomen dan genezen!

Welke soorten gehoorbescherming bestaan er?

Er bestaan heel wat verschillende soorten gehoorbescherming. Welke voor u geschikt is, is afhankelijk van hun doel. Elk type gehoorbescherming heeft een specifieke functie, wordt vervaardigd uit gepaste materialen en voorzien van de correcte filters.

Vraag uw audicien om meer informatie!

Schrijf nu in op onze nieuwsbrief

x

* Alle verplichte velden

Geïnteresseerd in gehoorverlies en hoorapparaten
Geïnteresseerd in gehoorbescherming / oordoppen

Uw gegevens zullen enkel door Goed gebruikt worden. Volgens de wet van 8/12/1992 op de bescherming van de privésfeer heeft u het recht om deze gegevens te raadplegen en desgewenst aan te passen.