Hoorapparaten

Aurilis biedt de ruimste keuze aan hoorapparaten van verschillende merken. Een hoorapparaat voor el…

Oordoppen

In onze hoorcentra vind je een uitgebreid en uiterst kwalitatief aanbod oordoppen. Universele gehoo…

Hoorhulpmiddelen

Een compleet aanbod hoorhulpmiddelen voor vrij of gecombineerd gebruik.

Onderhoudsproducten

Bij aankoop van je hoorapparaat krijg je een gratis set onderhoudsproducten mee.

Tinnitus of oorsuizen

  • Hyperacusis
  • Wat kan Aurilis voor u doen?
  • Interesse?

Steeds meer personen ondervinden gesuis, gebrom of gefluit in hun hoofd of oren.  Deze geluiden worden enkel waargenomen door de persoon die oorsuizen heeft, niet door zijn omgeving. Tinnitus is de medische term voor oorsuizen. Dit is afgeleid van het Latijnse woord ‘tinnire’ en betekent bellen of rinkelen.

Tinnitus kan verklaard worden door de manier waarop onze hersenen geluiden verwerken. De oorzaak van tinnitus kan ook van medische aard zijn. Daarom raden we altijd aan om eerst een NKO-arts te raadplegen.

Aangezien er een grote wisselwerking is tussen lichaam en geest, ervaren een aantal personen met tinnitus bijkomende klachten die een grote invloed kunnen hebben op de levenskwaliteit. Sommigen hebben concentratieproblemen, slaapproblemen of zijn erg gespannen.

 

Hyperacusis

Een aandoening die vaak, maar niet altijd, samengaat met tinnitus is hyperacusis of overgevoeligheid voor dagelijkse geluiden. Zo kunnen personen met overgevoeligheid het geluid van een dichtslaande deur als ondraaglijk ervaren. Omdat deze personen vaak lawaaierige omgevingen vermijden, kan dit voor problemen zorgen zowel professioneel als privé.

Wat kan Aurilis voor u doen?

De behandeling die Aurilis aanbiedt, is gebaseerd op de Tinnitus Retraining Therapy (TRT) van Jastreboff. Het doel van deze therapie is de hinder die de tinnitus veroorzaakt te verminderen door er op een natuurlijke manier aan te wennen. We willen de tinnitus reduceren tot een onbelangrijk achtergrondgeluid. Heel wat personen met tinnitus doen dit automatisch, maar bij wie dit proces moeilijker verloopt biedt de therapie hulp.

TRT bestaat uit twee pijlers:

Counseling

Tijdens de counselingsessie geven we inzicht in het ontstaan van tinnitus en hyperacusis. Verder zullen we de invloed die tinnitus en hyperacusis op ons lichaam uitoefent, verklaren. Met dit inzicht kan de negatieve focus op tinnitus verlegd worden waardoor de last sterk vermindert. Deze sessie is essentieel voor het succes van de behandeling.

Geluidstherapie

We vullen de counseling aan met geluidstherapie. Door het vermijden van stilte en het verrijken van de omgevingsgeluiden wordt de tinnitus relatief minder hard waargenomen. Dit bevordert de gewenning. De geluidstherapie helpt ook personen met hyperacusis opnieuw te wennen aan de dagelijkse omgevingsgeluiden.

Interesse?

Tinnitusbegeleiding wordt niet in elk Aurilis hoorcentrum aangeboden. Vraag na waar je terecht kan.

Contactgegevens vind je hier.

Apps

Er zijn verschillende apps die Tinnitus helpen verlichten. Lees het hier.

 

 
 

Nog altijd niet te geloven dat het op zo een korte termijn verbeterd is.

 

 

Schrijf nu in op onze nieuwsbrief

x

* Alle verplichte velden

Geïnteresseerd in gehoorverlies en hoorapparaten
Geïnteresseerd in gehoorbescherming / oordoppen

Uw gegevens zullen enkel door Aurilis gebruikt worden. Volgens de wet van 8/12/1992 op de bescherming van de privésfeer heeft u het recht om deze gegevens te raadplegen en desgewenst aan te passen.